onsdag 10 april 2013

Feng Shui - De 5 elementen

Hej alla kära bloggläsare denna onsdag,
Hoppas att ni haft en skön onsdag på alla era håll!
Tänkte fortsätta dela med mig av vad jag lärt mig inom läran av Feng Shui...
Det finns så mycket ta behandla o berätta om när man ger sig in i Feng Shuin´s värld! Vet inte vart jag ska börja känner jag... Men det får komma bit för bit! En del inom läran som är väldigt intressant är de 5 elementen. Dessa är de som utgör basen och som hjälper till att skapa balans och harmoni i inredningen. Det viktigaste är hur man hittar balansen mellan dessa element i inredningen och att alla element bör representeras i ett rum.

De 5 elementen kommer här att presenteras:

Eld - 
Klara färger i färgskalan gult--rött.
Allt ljus. Allt ifrån elektrisk belysning till eldstäder och stearinljus.
Saker som härstammar från djur t ex. ull och päls.
Ting / konst som föreställer djur, sol, eld eller sådana ting som innehåller den orange gula                    färgen.
Trianglar

Jord - 
Jordfärger och ockragul
Material som tegel, keramik och kakel
Konst som föreställer öppna fält och landskap
Tomma ytor
Fyrkanter och rektanglar

Metall -
Metallfärger, ljusa pastellfärger och vitt
Metaller
Konst av metaller
Stenar (inte för små)
Berg
Oslipade kristaller
Cirklar och ovaler

Vatten -
Svart och mörka färgtoner
Glas
Slipad kristall
Speglar
Reflekterande ytor
Vattenarrangemang
Konst som föreställer vatten
Asymmetriska former

Trä
Gröna färger (kan gå mot de blåa hållet)
Trä
Växter
Konst och textiler med växtlighet, landskap, trädgårdar och blommor
Pelarliknande former såsom streck och linjer.

Källa: Addsimplicity

Använd nu er nyvunna kunskap i ett rum där ni känner att trivseln inte är på topp... Hur är balansen mellan elementen i detta rum? Saknas något element eller är det överflödigt av något? 

Att tänka på är att Eldelementet inte behöver finnas lika mycket av som de andra elementen. Detta element bör existera i inredningen precis lika sparsamt som i naturen (dvs. klara starka färger).

Något annat som är värt att tänka på är att allt i resp. element inte behöver finnas representerade i inredningen i ett rum (dvs. färg, material  och form). Det kan t ex räcka att använda sig av tillräcklig och balanserad belysning i ett rum för att få in eldelementet, man behöver inte ta in starka och klara gul/röda färger i sitt hem. Har du ett rum med mycket mörka/svarta möbler behöver du inte heller ta in vattenelementets asymmetriska former osv.



Vilka element finns representerade i denna delen av mitt vardagsrum?

...Lampans sken tillför eldelementet, även en gnutta klarrött mitt i tavlan. Det svarta i möbeln, lampan och kudden hör till vattenelementet. Ljusstakarna och tavlans ram kan direkt läggas till metallelementet såsom cirkelformen på både lampskärm och kotten i mitten. Träelementet kan skådas i växten som skymtas till vänster och i de pelarformade ljusstakarna! Sist men absolut inte minst kommer jordelementet in i tavlan och byrån med dess fyrkantiga och rektangulära former, även tavlans underliggande bruna toner kan ses höra till elementet jord. 

There you have it! Alla fanns representerade... Men hur är balansen? Kanske skulle jag kunna ta in lite mer av träelementet i form av en växt på byrån. Vad tycker ni? Lite sitter i betraktarens öga också ;)

Bestäm dig nu för att analysera ett rum (eller del av rum) i ditt hem. Vad hittar du för element? Finner du alla? 

Genom att flytta runt, ta bort eller lägga till lite av de saker du redan har hemma kan hela känslan i rummet ändras... Lär dig att behärska balansen mellan elementen och du kommer att känna dig mer bekväm och till ro i detta rum! Happy decorating people ;)

Kram och god natt på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar