måndag 1 april 2013

Feng Shui del 1


Hej fina vänner,
Något som jag börjat intressera mig mer och mer för är Feng Shui. 
Jag kommer genom följande rader att introducera begreppet för er genom att först förklara grundstommen av hur fenomenet har behandlats och kan skådas genom, framför allt mina ögon, men även genom hur teorin har skådats inom Sveriges gränser (blir ni uttråkade av att läsa, så kan ni följa bilderna och deras korta "undertext budskap" i nästa delar Feng Shui skola)...

Feng Shui är ett uttryck som betyder "vind och vatten" och handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturen och bygger i stor utsträckning på läran om de fem elementen... I inredning handlar då detta kort och gott hur vi genom just, enkla medel, kan påverka hur vi mår och trivs i våra hem! Visst låter det härligt :) Detta genom att placera möbler och andra små ting, som vi redan har, på ett visst sätt och i vissa kombinationer så att vi balanserar de fem elementen och låter god energi flöda på "rätt" sätt i våra hem. Låter väldigt tramsigt jag vet... Men faktum är att alla människor (och djur) påverkas av känslor... och vad är det då som skapar en känsla? Mångt och mycket handlar om intryck från vår omgivning, vare sig de kommer från andra människor i vår omgivning eller miljöer vi vistas i som hem och arbetsplats mm. Om vi då kan påverka hur vi mår i vårat hem, varför inte försöka? På samma sätt som vi kan påverka vilka vi umgås med och se ett samband med hur vi mår av att umgås med dessa människor... Tänkte under en viss tid framöver se igenom vårat hem här hemma och även ge konkreta tips på hur man lätt kan skapa ett hem att trivas i, ett hem som skänker harmoni men även ett hem som kan bidra till ökad energi!

Det man kan ha i åtanke är att Feng Shui inte är en exakt vetenskap (det finns många som tycker att läran är dravel och helt onödig! Är det något jag har lärt mig genom åren är att det ALLTID finns olika synvinklar på saker! Se bl a http://www.expressen.se/leva-och-bo/feng-shui-bluffen/ Vissa har teorier om att F S bl a ska råda bot på depression). Jag är m.a.o inte den som blint tror på allt, utan bildar min egen uppfattning, vilket är just poängen här! Ta gärna åt dig av tipsen, bilda din egen uppfattning av hur du har hemma hos dig och testa ev. en ommöblering eller välj att bara flytta några dekorativa prylar med olika form och färg... Se och begrunda hur det känns, det skadar inte att testa nytt och det behöver inte kosta heller! Blir det inte till det bättre flytta bara tillbaka sakerna på sin plats! Helt säkert kommer du ändå att bli förvånad vad en ommöblering ändrar känslan av rummet eller till och med känslan i hela huset/lgh!! 

Så nä, Feng Shui kanske inte kan bota sjukdomar, och läran kan med all rätt som inredningsteori uppfattas på olika sätt beroende på med vems ögon den ses igenom.. Men slutsatsen är densamma! Färg och form påverkar känslan av rummet, på samma sätt som hur vi klär oss påverkar hur vi uppfattas som människor av andra... Därav kan samband ses i hur vi som människor (och djur) mår av olika typer av inredning i våra hem! Resten är upp till er att avgöra ;)

Ok, då kör vi igång ;)
Feng shui bygger i stor utsträckning på läran om de fem elementen: trä, eld, jord, metall och vatten. Det finns totalt 9 olika aspekter att ta hänsyn till inom läran, tiden, elementen, färgerna, formerna, väderstrecken och magnestismen. Jag kommer att välja att lyfta fram de jag anser vara viktigast och framför allt lättast att ta till sig (och förstå) för att inte grotta in sig allt för mycket! ;) Bl a magnetismen, (som för i övrigt är en väldigt viktig grundsten inom Feng Shui), kommer jag inte vid röra speciellt mycket! Väderstrecken kommer jag inte koncentrera mig på speciellt heller...

Så som mina ledord "genom små medel", så ska det vara enkelt att ändra och lätt att förstå och ta till sig! 

Här kommer några bilder på vårat vardagsrum till att börja med! Tyckte detta var lite roligt då ni inte sett speciellt mycket från detta rum. Då utgår vi från vardagsrummet för att titta på hur Feng Shuin fungerar på här och vad man bör tänka på i ett rum som detta...

Feng Shui i vardagsrummet:

Vardagsrummet är hemmets samlingspunkt och det rummet där vi visar vilka vi är! Inred därför vardagsrummet så personligt som möjligt, t ex med familjefotografier som stärker känslan av sammanhållning. Måla väggarna i ljusa färger och placera mediastationer såsom TV och stereo här för att skapa liv och rörelse. Gult och orange är bra detaljfärger i rummet om man vill stimulera konversationer. I mörka hörn är det bra att placera ut växter eller golvlampor för att rummet rundas av och ljusas upp.
Saker att undvika i vardagsrummet:
  • Placera aldrig soffor eller fåtöljer med ryggen mot ingångar. Detta gör att ens undermedvetna hela tiden oroar sig för att någon ska smyga sig på bakifrån. Som gäst ger det även en signal om att du inte vill ta emot folk. Detta gäller också om du har för många kuddar i soffan.
  • Undvik vassa kanter och hörn på möblerna. Använd istället möbler med runda hörn, till exempel ovala eller runda vardagsrumsbord. Glasbord med vassa hörn är ofta ett omedvetet stressmoment för kropp och själ.
  • Tänk på att skapa balans i Chi flödet (energi) i rummet. Det innebär att vägen mellan en ingång - dörröppning i rummet och en utgång - t ex. fönster i rummet bör hållas öppet (men inte för öppet). Det här området är inte gynnsamt att placera möbler på pga att kroppen är känslig för den här typen av energi ”drag”. Blockera inte med stora möbler direkt i detta "flöde", men är det för öppet och kalt kan energin "rinna" igenom för snabbt.  Tänk balans, som en porlande bäck bör energin rinna!
Illustrationer: Simplicity
Allmänt om Chi i ett rum:
  • Börja med att känna in rummet och ta ställning till om du behöver öka chi eller bromsa den.
  • Chi följer alltid formen, så se dina möbler, mattor och saker som stenar i en bäck. Och sträva efter att få energin att flöda likt en ”porlande” bäck.
  • Vill du öka och föra chi vidare kan du göra det genom att exempelvis ta in: ljus (belysning, levande, artificiellt ljus etc), snittblommor och växter, kristaller, vatten och speglar.
  • Vill du istället bromsa chi, kanske har du mycket vit inredning, kala ytor, massa fönster och speglar som skapar mycket rusande livlig energi? Då kan runda mattor vara ett snabbt och effektivt sätt att sakta ner chiflödet.
  • En vacker stor lampan kan ”lugna ner” och stoppa upp rusande energier.
  • Har du en lång hall, se vilken skillnad det gör att lägga in en rund matta som mjukar upp, eller en tvärrandig matta, som breddar rummet och som bromsar intrycket och känslan i rummet.
  • Undvik längsgående ränder/bräder om rummet redan är långsmalt. Detta ökar bara på känslan av det rusande intrycket.
Ett bra exempel på att höja chi i ett rum är att sätta in en vas med färska blommor på bordet. 

(Något snedtagen bild såg jag precis, haha, det bjuder jag på ;))
Lite roligt är att vårat vardagsrum ligger i direkt sydväst läge, med soffan placerad i samma läge, detta väderstreck representerar äktenskap och romantik... Med andra ord perfekt för romantiska filmkvällar ;) Vad kan jag då utläsa av mitt vardagsrum... 
Följer det Feng Shuins lära?
Följ nästa del så får ni se hur jag har analyserat detta rum...

Information hämtad från bl a:

Fler bilder och tips kommer i nästa avsnitt...

Hoppas att ni blev lite Feng Shui inspirerade ;)

Ha det fint tills nästa gång vi ses!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar